Nieuws

Zijn gepersonaliseerde medicijnen de toekomst?

Zijn gepersonaliseerde medicijnen de toekomst?

One size fits all is niet de beste strategie bij het voorschrijven van een geneesmiddel. Beter zou het zijn om patiënten aan een genetisch onderzoek te onderwerpen, zodat ze precies de juiste dosering kunnen krijgen. Hoelang duurt het voordat we allemaal met een DNA-paspoort bij de apotheek staan?

Je leest het in mijn artikel in KIJK 6/7, het dikke zomernummer. Hier vind je alvast een voorproefje.

KIJK-artikel: Kunnen schimmels de mensheid bedreigen?

KIJK-artikel: Kunnen schimmels de mensheid bedreigen?

In The Last of Us verandert een parasitaire schimmel geïnfecteerden in zombies. Hoewel de serie fictie is, waart er momenteel wel een dodelijke schimmelsoort rond op aarde. En er komen er nog meer aan, volgens experts. Moeten we ons zorgen maken?

Je leest het in dit lange webartikel op de website van KIJK.

Artikelen I/O Magazine

Artikelen I/O Magazine

Sinds kort schrijf ik artikelen voor het Engelstalige ICT-blad I/O Magazine. Hier is het decembernummer te lezen. Op blz. 16-17 vind je een interview met softwareontwikkelaar Burcu Ozkan en op blz. 19-21 een achtergrondverhaal over Digital Twins.

KIJK-artikel: zenuwslopend tegen de pijn

KIJK-artikel: zenuwslopend tegen de pijn

Wie aan chronische pijn lijdt, zit al snel aan de opioïden of andere heftige ­pijnstillers. ­Gelukkig worden er nieuwe technieken ­ontwikkeld die pijnprikkels wegnemen ­zonder bijwerkingen of verslavingsgevaar. Daarbij draait het om het doorbranden, koelen of ­elektrisch stimuleren van zenuwen. Je leest hierover in mijn artikel over innovatieve pijnstilling in KIJK 12, vanaf 17 november aanstaande in de winkel. Hier alvast een voorproefje.

KIJK-artikel: het regent weermodellen

KIJK-artikel: het regent weermodellen

Tot op het kwartier nauwkeurig weten wanneer het gaat regenen. Of een week van tevoren horen dat er een verwoestende storm op komst is. Dankzij intelligente computertechnieken kunnen we steeds preciezer en verder vooruit het weer voorspellen. Je leest het in mijn artikel over de weersverwachting in KIJK 11, vanaf 13 oktober in de winkel. Hier alvast een voorproefje.

KIJK-artikel: antropogene evolutie

KIJK-artikel: antropogene evolutie

Vaak wordt evolutie gezien als iets wat duizenden jaren vergt. Maar door toedoen van de mens zijn sommige diersoorten genoodzaakt zich razendsnel aan te passen. Je leest erover in mijn artikel ‘Evolutie in de turbostand’ in KIJK 9, nu de winkels. Hier kun je alvast een voorproefje lezen.