Nieuws

KIJK-artikel: kannibalisme

KIJK-artikel: kannibalisme

Wil je een lapje gebraden mensenbil? Een hapje gesmoord mensenbrein? Of een slokje mensenbloed misschien? Grote kans dat je alleen al bij het idee moet kokhalzen. Toch hebben mensen in het verleden vaak genoeg aan kannibalisme gedaan – en met goede redenen. Je leest erover in mijn artikel over kannibalisme in het dubbeldikke zomernummer van KIJK, net in de winkel.

KIJK-artikel: organismen uit permafrost

KIJK-artikel: organismen uit permafrost

Door smeltende ijsvlaktes én het werk van wetenschappers worden virussen, bacteriën, wormen en planten weer ‘wakker’ na duizenden jaren bevroren te zijn geweest. Is dit een goudmijn of juist een gevaar?

Hier lees je alvast een voorproefje op dit artikel in KIJK 1/2024.

KIJK-artikel: buitenaardse geluiden

KIJK-artikel: buitenaardse geluiden

We weten dat Mars rood is, Venus een giftige atmosfeer heeft en dat het ijzig koud is op Jupitermaan Europa. Maar we weten ook steeds beter hoe deze buitenaardse werelden klinken. Microfoons gaan steeds vaker mee op ruimtemissies en dat levert fascinerende resultaten op.

Wil je weten welke? Je leest het in mijn artikel over buitenaardse geluiden in het winternummer van KIJK.

KIJK-artikel: kunstmatige winterslaap

KIJK-artikel: kunstmatige winterslaap

Hoewel schaatsen, sleetje rijden en snert hun charmes hebben, zouden veel mensen het liefst de winter in zijn geheel overslaan. Dat zou zomaar kunnen in de toekomst, want wetenschappers werken aan manieren om mensen in winterslaap te brengen.

Sinds afgelopen vrijdag ligt KIJK 10/2023 in de winkels, met daarin dit verhaal over kunstmatige winterslaap. Lees hier een voorproefje.

KIJK-artikel: intelligente planten?

KIJK-artikel: intelligente planten?

Ze kunnen volgens sommige wetenschappers zien, horen, voelen, praten en zelfs leren. Andere onderzoekers zijn sceptisch en zien deze ‘eigenschappen’ slechts als uitingen van complexe chemische processen. Hoe zit dat nu eigenlijk: hoe slim zijn planten?

Je leest het in mijn nieuwste artikel in KIJK 10/2023, aanstaande vrijdag in de winkels! Hier alvast een voorproefje.

KIJK-artikel: bosbranden

KIJK-artikel: bosbranden

Het is weer volop raak deze zomer: bosbranden grijpen om zich heen. Wat te doen tegen dit extreme vuur? Ik schreef er twee jaar geleden al over voor de KIJK. Hier kun je een verkorte versie lezen van dit artikel.

Zijn gepersonaliseerde medicijnen de toekomst?

Zijn gepersonaliseerde medicijnen de toekomst?

One size fits all is niet de beste strategie bij het voorschrijven van een geneesmiddel. Beter zou het zijn om patiënten aan een genetisch onderzoek te onderwerpen, zodat ze precies de juiste dosering kunnen krijgen. Hoelang duurt het voordat we allemaal met een DNA-paspoort bij de apotheek staan?

Je leest het in mijn artikel in KIJK 6/7, het dikke zomernummer. Hier vind je alvast een voorproefje.

KIJK-artikel: Kunnen schimmels de mensheid bedreigen?

KIJK-artikel: Kunnen schimmels de mensheid bedreigen?

In The Last of Us verandert een parasitaire schimmel geïnfecteerden in zombies. Hoewel de serie fictie is, waart er momenteel wel een dodelijke schimmelsoort rond op aarde. En er komen er nog meer aan, volgens experts. Moeten we ons zorgen maken?

Je leest het in dit lange webartikel op de website van KIJK.